Stagestudenten over hun Location Based Services project bij RealDolmen

Zoals jullie wel weten laten we hier graag wel eens anderen aan het woord die met iets interessants bezig zijn. 2 stagestudenten werken momenteel aan een project en schreven spontaan een blogpost op onze eigen interne Java Competence Center blog. Deze post wilde ik graag met jullie delen:

Als studenten professionele bachelor Toegepaste Informatica aan de Hogeschool Gent, departement Bedrijfskunde Aalst is de stage één van onze belangrijkste opleidingsonderdelen. Deze 12 weken durende periode in het echte werkleven speelt zich af binnen een bedrijf naar keuze.

Eind vorig schooljaar (2009-2010) konden we beginnen zoeken naar een stageplek. Tijdens onze zoektocht naar een geschikt stagebedrijf hielden we rekening met enkele factoren zoals uitdaging en het bijleren van nieuwe zaken. Al vrij snel kwamen we bij RealDolmen terecht, een alom bekend bedrijf dat gemotiveerde stagiairs met open armen en interessante stageopdrachten verwelkomt. Doorheen onze opleiding hadden we reeds samengewerkt aan twee vakoverschrijdende projecten. Daarom hebben we besloten om samen te solliciteren voor een stageplek bij RealDolmen en zo, indien mogelijk, samen te werken aan dezelfde stageopdracht. Na een kort gesprek werden we beiden toegelaten en kozen we voor het Location Based Services project, waar we nu samen aan werken.

De beslissing om voor het dit project te kiezen was een stap in het duister. Om te beginnen moet alles geprogrammeerd worden voor Android, het mobiele besturingssysteem. Geen van ons beiden had hier echt ervaring mee, op onze HTC-smartphones na – wat trouwens een stimulans was om voor een Android gerelateerd project te kiezen. Toch heeft dit ons niet weerhouden om deze stap te zetten, mobiele ontwikkeling is immers enorm interessant. Bovendien zit er enorm veel toekomst in en heeft het veel voordelen, denk maar aan GPS en de acceleratiemeter die mobiele toestellen bezitten.

De kern van de opdracht bestaat uit het uitwerken van een mobiele Track and Trace applicatie. Deze applicatie verwerkt de transportinformatie van pakketten. Opdat het transport in real-time gevolgd kan worden, moet een werknemer de te transporteren pakketten eerst en vooral ingeven. Dit kan gebeuren door barcodes in te scannen, maar er bestaat ook de mogelijkheid tot handmatige invoer. Eens een pakket – of meerdere – opgegeven is voor live tracking, wordt om een bepaalde tijd de huidige positie van de werknemer (koerier) doorgeven. Vervolgens worden deze positie en de vorige tussenstoppen weergegeven op een kaart. Daarenboven kan de koerier ook commentaren toevoegen. Door de real-time tracking en het toevoegen van opmerkingen, kan een klant het traject van zijn pakket bekijken en de eventuele problemen nagaan.

We zijn nu zeven weken ver in onze stage en alles verloopt zeer vlot. We hebben al heel wat werk verricht, van onderzoek en analyse tot implementatie. Gedurende de voorbije weken hebben we ook vrij veel bijgeleerd. Zaken zoals Spring, Hibernate en REST komen allemaal aan bod, wat ook goed en leerrijk is, dergelijke zaken zien we immers niet – alleszins niet uitgebreid genoeg – op de schoolbanken. De keerzijde van de medaille is uiteraard de zelfstudie die we moeten doen om alles onder de knie te krijgen. Het duurde even vooraleer alles duidelijk was, maar uiteindelijk is het toch gelukt, mede dankzij de goede begeleiding van onze stagementor David Van Droogenbroeck.

Stagiair zijn bij RealDolmen in een notendop? Uitdagend, leerrijk en een goede voorbereiding op het echte bedrijfsleven.

David Hemmerijckx en Pieter-Jan Van Robays

Professionele bachelors Toegepaste Informatica, afstudeerrichting Programmeren (Hogeschool Gent – Bedrijfskunde Aalst)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: